Οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης εκπέμπουν SOS

Οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης εκπέμπουν SOS

Αρ. Πρωτ. 195/05.10.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης


Για πολλοστή φορά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει το σκληρό και ανάλγητο πρόσωπό της, αδιαφορώντας παντελώς για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρίσκονται οι νεφροπαθείς, μια κοινωνική ομάδα με αυξανόμενα προβλήματα, που χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας. Ενώ η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει εξαιρέσει από τα χαράτσια και τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη τους νεφροπαθείς, εντούτοις τους επιβαρύνει ακόμη περισσότερο. Το αρμόδιο Υπουργείο, μέσω του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), βάζει γεωγραφικό όριο στην πρόσβαση των νεφροπαθών στις μονάδες αιμοκάθαρσης.

Βάζοντας, λοιπόν, πλαφόν στα έξοδα μετακίνησής τους, χωρίς να προτείνει άλλη λύση καταδικάζει εκατοντάδες νεφροπαθείς, που υποβάλλονται καθημερινά σε αιμοκάθαρση σε φυσική και οικονομική εξόντωση. Οι βαριά πάσχοντες βρίσκονται σε απόγνωση. Οι ίδιοι χρειάζονται εμπράκτως την αλληλεγγύη της πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να ακολουθεί μια πολιτική, που τους οδηγεί σε εξόντωση. Οφείλει τουλάχιστον να αντιμετωπίζει με κοινωνική ευαισθησία και αυξημένη μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Το ταχύτερο δυνατόν πρέπει να αποσύρει το τερατούργημα του ΕΟΠΥΥ, που θέτει φραγμούς στην πρόσβαση των νεφροπαθών στις μονάδες τεχνητού νεφρού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να αποσύρει τη σχετική διάταξη του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, που θέτει γεωγραφικά όρια στην πρόσβαση των νεφροπαθών στις μονάδες αιμοκάθαρσης;

Απάντηση Υπουργείου